sobota, 26. januar 2013

Bangkok!

Po udobnem, ca. 12-urnem poletu (malo reklame za Qatar air., kjer čas res hitro mine), sva padla v Bangkok. Najbolj približen opis prvega občutka je, kot da bi pristal v parni savni, ki še ni popolnoma segreta. Mesto je velika, živahna azijska prestolnica. Od ljudi ter prometa puhti in brbota na vsakem koraku. Predvsem pa je prestolnica za praznjenje denarnic, pa ne samo zahodnjaških.

Namestila sva se v predelu Khao San-a, getu za turiste (ja, sva pač ubogala nasvete iz LP), ki se zvečer spremeni v dobre stare čase a-la Poreč iz 80-ih let. Štanti, bari, vmes pa kup pijanih turistov, od ameriške mladine, do ostarelih hipijev ter iskalcev "ljubezni". Veliko je nadležnih "turističnih delavcev", ki ti pod pretvezo prijazne pomoči, skušajo pobrati čim več časa in denarja. Sicer vse skupaj zabavno, ampak daleč od pravega Bangkoka. En večer zadostuje. Morava pa še omeniti super masažno-frizerske salone, kjer te za par eurov (ca. 3-5) popedenajo od nog do glave. Stopala so kar predla od ugodja.

Tuk-tuk norija
Farški prostori
Razgled z Wat Saket-a (Golden Mount)

Še malo o znamenitostih, ki sva se jih lotila. Templji in podobno se najdejo na vsakem vogalu, luštno in praktično se je tudi zapeljati z ladjico (avtobus te s počasnostjo res ubije) ali tuk-tukom. Na izbiro za ogled so tudi palače in muzeji, vendar sva to zaradi silne gneče pustila za prihodnjič (po planu se še vračava v BKK). Visoka sezona ima svoj davek.

Zlate pagode vsepovsod
Rečni tuk-tuk
Grand Palace
Wat Phra Kaew - Temple of Emerald Buddha
Emerald Buddha

Bangkok pa je prav gotovo ena od prestolnic street fooda. Najbolj naju je navdušil Night market v China Town-u. Kot dva ljubitelja dobre papice, sva se počutila kot dva mala otroka v trgovini z igračami, žal pa po nekaj štantih ugotovila, da imava omejene želodčne kapacitete. Na razpolago so vse možne kombinacije vegetarijanske, morske in mesne prehrane po dostopnih cenah (porcija cca. 1 euro).

"Podganji štant"
Ni dobro?
China Town
Koh majster
Kitajci
Korejska fantovščina
Nočno tihožitje

Najina naslednja postaja je bil Pat Pong, mix rdeče četrti in tržnice s poceni konfekcijo ter ostalo potrošno robo. Prednjačijo ponaredki, ki ti jih zapakirajo v Harrod's vrečko. Kar se pa rdeče četrti tiče, slike govorijo same zase. Fantje (zlasti tisti starejši) lahko najdejo dekleta, dekleta fante in vse ostale kombinacije. Vse skupaj temelji na izkoriščanju dostikrat mladoletnih deklet in fantov (mafijska posla). En večer zadostuje!

Pat Pong
Ponudba 1
Ponudba 2
Ponudba 3

Po pravici povedano, komaj čakava, da se jutri odpraviva proti severu, najprej v Ayuthayo, nekdanjo tajsko prestolnico. Mesto je precej manjše in bo prav gotovo dalo Tajski drugo perspektivo.