sobota, 16. februar 2013

Zbrani tajski vtisi

S Tajsko sva za nekaj časa zaključila in vesela sva, da je tako. Drug drugega sva vneto spraševala "Kaj si sploh misliš o Tajski?", pa sva morala obadva kar malo pomislit. Dejstvo je, da sva "nedolžno" Tajsko zamudila za 15-20 let. Kaj češ, nisva ta pravi letnik za to. Tajska je fejst turistična takorekoč do zadnjega kotička, ponekod že skoraj spremenjena v lunapark. Pa da ne bo pomote, da so "zahodnjaki" ta glavni turisti. Figo, to so z velikim naskokom kar Kitajci, sledijo ostali JV Azijci (Korejci, Malezijci...), belčki smo pa nekje za njimi. Kitajci tudi ogromno zapravijo, tako da se Tajci po novem pridno učijo kitajsko. Podoben trend se v nekaj letih obeta tudi vsem ostalim sosednjim državam. Investicije s kitajske strani so izredno močne.

Naj se sveti

Lahko rečeva, da sva obdelala osrednjo in severno Tajsko, za ostale predele pa bo prilika drugič. Severnjaki so še relativno prijazni, med tem ko pa je Bangok in okolica en sam podganji boj za zaslužek. Se pa potrudijo, da te "nategnejo" z nasmeškom, to jim je pa treba priznati. Je še zmeraj poceni, sploh hrana in nastanitev, ni pa več pristnosti ali iskrenosti. Sicer, pa kaj to sploh je? Tajci si tudi želijo postati "veliki", podobni zvezdnikom TV-limonad in videospotov. Nov roza Honda skuter je glavni hit pri mladini, za malo večje pa ogromni Toyota pick-up. Aja, malih avtov skoraj ni, čeprava so cene goriva zelo blizu našim. Ko sva malo povprašala, zakaj za vraga samo veliki avti, jasno, vladne subvencije, oziroma nekaj v smislu, da ti vrnejo del kredita. Socialne varnosti, ki bi jo zagotavljala država skoraj ni, tako da je vloga družine v tem smislu izredno pomembna. Pa večina mladine si blazno želi delati za kitajska podjetja, ker ta precej bolje plačujejo.

Obljubljena dežela za karaoke

Arkadna resničnost
Najbolje sva se počutila v manjših oz. bolj odročnih krajih, Sukhotai, Soppong, tudi vmesna postaja Phitsanulok ali pa zadnje obmejno mesto Chiang Khong. Mestne džungle ali pa shopping postaje niso za naju. Uživala pa sva v hrani, ki je res raznovrstna in zelo dobra. Več o tem pa drugič :).

Tajska klasika
  • Urškini tajski dosežki: začela je piti pivo (ostalega alkiča ni oz. je predrag) in poskuša voziti skuter.
  • Juretovi tajski dosežki: pridno trenira vsak dan in je skoraj postal vegetarijanec.
  • Stopnja zrelaksiranosti po treh tednih: 95%
  • Budget plan: dosežen, 20 eur porabe na osebo na dan brez odrekanja (vključno s tečajem, turo po parku in spominki)
  • Stopnja zdolgočasenosti: 0% (še za branje in blog skoraj ni časa!)
  • Kondicija: iz dneva v dan boljša.

Z optimizmom zazrta v Laos in pot naprej. Zdaj bomo morali reči "sabba-dii"!