sobota, 20. april 2013

Okušanje Mjanmara v Yangonu


Mjanmara (dobesedni prevod pomeni "zlata dežela") sva se resnično veselila. Toliko dobrega sva slišala in že na letalu se je zdelo, da bo vzdušje povsem drugačno kot v državah, ki sva jih do sedaj obiskala. Z Burmancema na sosednjih sedežih sva prijetno klepetala, naučili so naju osnovne besede in na vsak način vztrajali, da si zapiševa njune telefonske številke, če bi potrebovala pomoč. Vauu!

Pogled na Sule Paya pagodo
Sožitje v mestu

Prenočišče sva rezervirala nedaleč od China Town-a. Tukaj se je najin »vau« moment malo umiril. Za luknjo od luknje sva morala odšteti 24 USD na noč, kar je v povprečju 3x več kot sva zapravljala do sedaj. Za zjokat. Cene so v zadnjih 2 letih šle astronomsko navzgor in zdi se, da še kar rastejo. Po določenih ocenah naj bi jim primanjkovalo hotelov še naslednjih 5 let. Zahod je navalil, čim so ukinili sankcije. Odpirajo se nove poslovne priložnosti, tako da je tujih kravatarjev že kar dosti. Zadnji LP vodič iz 2012 je, kar se cen tiče, tako čisto neuporaben.

Svetišče in trgovine v sožitju

Tudi v Yangonu se nisva mogla izogniti obilici vode v čast lunarnega novega leta. Še huje, varnih območij sploh ni, čim stopiš na ulico, tvegaš, da nate zlijejo čeber vode (vodne pištole so mala mal'ca v primerjavi s tem). Ker si tujec, je užitek še toliko večji. Burmanci so burno praznovali, skakanju ni bilo konca, brizgalne so brizgale. Po mestu so bili postavljeni različni odri, kjer so 5 dni nastopali različni pevci, skupine, med njimi celo najbolj slavni myanmarski metal bend – Iron Cross. Še posebej nevarni so pick-upi, naloženi s plešočo mladino, ki krožijo po mestu in doživijo svojih 5 minut slave, ko se zapeljejo mimo enega od odrov. Ena velika nora parada. Žal nimava vodotesnega fotoaparata, da bi lahko bolj temeljito ovekovečila zabavo.

Vodna norija

Pet dni preživetih sredi vodne fontane pa je počasi le dovolj. Zadnji dan sva bivakirala na terasi hotela in se šele zvečer odpravila poiskat kaj za pod zob na bližnjo ulico. 

Ulica

Yangon je zmešnjava različnih etničnih skupin, od Indijcev, Bamarov, Kitajcev, Arabcev, severnih plemen, cele pisane Burme. Zraven so dodane še stare propadajoče kolonialne stavbe, mošeje, hindujski in budistični templji, krščanske cerkve ter nekaj nebotičnikov. Najbolj slavna zgradba v Yangunu je (kot ponavadi) tempelj oz. Shwedagon pagoda, poznana tudi kot zlata pagoda, najbolj sveti kraj burmancev. Glavni simbol mesta in Myanmara. Pagodin kompleks hrani relikvije 4 budinih reinkarnacij. Midva sva obiskala pagodo dan po zaključku praznikov in padla v veliko gnečo domačih obiskovalcev. Prepustila sva se toku množice in krožila okrog 500 ton zlata, 5000 diamantov in ostalega dragega kamenja. Ko pade mrak osvetljena pagoda zažari v zlatem sijaju in ustvari čarobno vzdušje.

Delček kompleksa pagode
Zadnji sončni žarki
Zlata noč Shwedagon pagode

Pisanosti ljudi sledi pisanost kulinarike: burmanska, indijska, japonska, kitajska, korejska (celo severno korejska). Poizkusila sva burmansko in indijsko, ostalo pa pustila za drugič. Ulična hrana prav nič ne zaostaja za restavracijami in je neverjetno poceni (odlično se lahko naješ za 0,1 – 0,5 evra). 

Pogled s hotelske terase

Hitro se opazi velike socialne razlike, novi veliki avtomobili na eni strani (prodaja avtomobilov je eksplodirala v zadnjih 6 mesecih) in na drugi strani koščeni brezdomski otroci, ki te prosijo za hrano po parkih. Bedi navkljub so bili prav vsi nasmejani in norčavi.

Druščina (brezdomčki so se skrili med slikanjem)

Yangon je bila šele pokušina, nadaljujeva proti severu in se veseliva bolj temeljitega spoznavanja Myanmara.