ponedeljek, 11. november 2013

Puškar (Pushkar) in kamelji sejem

V Jaipurju so naju za slovo zafrknili z avtobusno karto do Puškarja. Možak, ki je zatrjeval, da karte ni mogoče rezervirati in da je vedno dovolj prostora na avtobusu, je na dan odhoda izginil neznano kam. Prostih sedežev na direktni liniji seveda ni bilo več. Primorana sva bila kupiti vozovnico do mesta Ajmer, cca. 15 km stran od Puškarja. V Ajmerju so naju vrgli iz avtobusa nekje sredi glavne ceste, daleč od glavne postaje. Sledila je 10 km vožnja s prenatrpano rikšo skozi mesto. Sva si pa vsaj ogledala Ajmer, sva se tolažila. Od Ajmerja do Puškarja sva se vrkcala na skoraj razpadlega lokalca, ki je z veliko muke premagal manjši vzpon med krajema.

Puškar "riviera"
Morje kamel
Razgled na jezero

Puškar je eno izmed petih najbolj svetih hindujskih mest in zato seveda pomembno romarsko središče. Mestece, ki se razteza ob bregovih svetega jezera, naj bi bilo tako staro kot hindujska božanstva. Ena od legend pravi, da naj bi jezero nastalo iz solz Šive, med tem ko je objokoval smrt svoje žene Sati. Spet druga legenda govori o labodu, ki v kljunu nosi modri lotosov cvet. Na mestu kamor je padel cvet je nastalo jezero, kjer naj bi Brahma opravil ritual yagna. Da ne bo pomote, jezero je umetno narejeno z zajezitvijo in datira vsaj nekaj stoletij pred našim štetjem. Voda je sveta in vsak pravi hindujec naj bi se enkrat v življenju okopal v njej ter opral svoje grehe. Verjamejo celo, da zdravi kožne bolezni, čeprav ima današnja kvaliteta vode prav gotovo nasprotni učinek. 

Obredno kopanje
Stari Rangji tempelj
Množica na ulicah
Miss

Kot se za romasko središče spodobi, je v mestu velika izbira templjev. Najbolj slaven je tempelj posvečen Brahmi, eden redkih na svetu. Ker romarji potrebujejo nekaj sprostitve po težkih verskih obredih, so ulice polne trgovin in gostilnic. Vegetarijanstvo je strogo zapovedano in celo jajca so na črni listi. Seveda je Puškar tudi meka za turiste, sploh v času pomembnih verskih dogodkov ali sejmov. Množica je tako pisana, da je drenjanje na ulicah vredno svoje cene.

Čaj dobro dene
Slavni radžastanski čeveljci
Hindujska verzija burke - purdah
Akrobatka

Pot v Puškar sva skrbno načrtovala, da bi ujela začetek vsakoletnega kameljega sejma. Poteka ponavadi teden dni v oktobru ali novembru, odvisno od luninega koledarja (dogodek se zaključi s polno luno). Gre za enega največjih živalskih sejmov v Indiji, v ospredju so kamele, nekaj trgovanja pa poteka tudi s konji. Ljudje pridejo z vseh koncev in krajev, krasijo in lišpajo kamele do onemoglosti ter poskušajo skleniti čim boljše kupčije. V ozadju potekajo različna tekmovanja, od kameljih do konjskih dirk, tekmovanje brkačev, tekmovanje v zavezovanju turbanov, tek z lonci, razne lokalne igre in podoben cirkus. Zraven spada tudi pisana ponudba krame, lunapark, ter povečano število beračev in žeparjev. Množica je vsak dan večja in zadnje dni (ki so tudi za romarje najbolj sveti) zna biti premikanje naokoli zelo težavno. Da bi vsaj še lahko normalno dihala, sva izbrala začetek sejma in tri tedne prej rezervirala sobo. Naval je izjemen, cene pa v tem času poskočijo za 3-5 krat.

Kamelji vizažist
Tudi za opij se najde čas
Kampiranje

Najprej sva se sprehodila okoli jezera in opazovala predane vernike, kako se namakajo v jezeru. Fotografiranje je prepovedano, uspelo nama je narediti le nekaj posnetkov od daleč. Glasba odmeva iz zvočnikov in se meša z glasnimi prodajalci na ulicah. Sledila sva toku množice, ki se je pomikala proti Brahminem templju. Nedaleč stran se že nahaja sejemski prostor. Kamor seže pogled, kamele, vozovi, šotori in brkati strici s pisanimi turbani. V ozadju velika kolesa lunaparka in množica stojnic. Rahlo spominja na cirkuški tabor. Kamele so okrašane, umetelno postrižene in pobarvane. Prostor je ogromen in z ogledovanjem sva si zapolnila kar nekaj ur. Gneča ni prehuda, med obiskovalci prevladujejo turisti s fotoaparati. Domačini so glavni med stojnicami in zagnano nakupujejo. Marsikdo iz puščave ima le enkrat na leto priliko, da si "v civilizaciji" nakupi novih stvari. Stadion še sameva, gosti le družino cirkusantov. Ujameva ravno nastop male punčke, ki hodi po vrvi. Glavni program, dirke in tekmovanja so na sporedu zadnje 3-4 dni. Žal prej oddideva naprej.

Striženje
Sejem je dolgočasen
Dekle pripravlja kosilo
Prihod nove črede
Nakupovalki

Zvečer se ob jezeru prižge nešteto lučk. Prihaja staro in mlado, na posameznih delih kopališča odmevajo bobni. Sediva na nabrežju, zreva v igro luči in uživava v vzdušju. 

Večerna ceremonija se pripravlja
Verski gorečneži
Lučke na vodi

Obisk Puškarja lahko opiševa kot lepo zanimivo izkušnjo, kjer so naju navdušili predvsem ljudje. Pisana množica kot Indija v malem. Sejem je seveda k temu precej pripomogel in bi ga bilo res škoda zamuditi. Čaka naju še zadnja postaja v Radžastanu, romantični Udaipur.