sobota, 16. marec 2013

Osebno o Laosu

Kako strniti vtise o Laosu? Huh, ne bo šlo preveč na hitro. Veliko zgodovine, premočnih sosed in preslabih voditeljev. Laos se je ustavil nekje v preteklosti in se sramežljivo spogleduje s sladkorčki, ki jim jih ponuja tajska televizija, kitajski ali pa vietnamski trgovci. Sladkorčki so za Laožane zelo dragi, saj je država še vedno del seznama najrevnejših. Še toliko bolj dragi, ker elite za male pare razprodajajo edino bogastvo, ki je Laosu še preostalo: zemljo, gozdove, reke. Prebivalcev je za tako ogromno državo malo, poselitev je redka, sploh v hribovitih predelih. Kljub temu ljudje v hribih (kar predstavlja skoraj pol države) težko preživijo. Gozd je že skoraj posekan, živali ni več, reke spreminjajo svoj značaj zaradi gradnje hidroelektrarn, ceste so zanič in izpodrivajo vasi, polja so še vedno posejana z neeksplodiranimi bombami. Je pa zato na voljo optični kabel, ki ga nihče od lokalnih prebivalcev ne more uporabiti, načrtuje se super hitra železnica za povezavo Tajske z Vietnamom in še kaj podobnega bi se našlo na t.i. poti napredka.

Za Laožane se zdi, da lebdijo v svojem skromnem, ležernem jebivetrskem svetu. Skoraj bi jih lahko prestavili kam na Balkan (presojo točno kam prepuščava vam). Lao Lao jim pomaga, da se veselijo bučno in prepevajo karaoke pozno v noč. Veliko hudega je bilo, vojna št. 1 (1. indokinska), pa vojna številka 2 (vietnamska), komunistični režim in večno pogrevanje starih zamer (eni za rojaliste, drugi za komuniste). Z Laosom sta se igrala tako Vietnam kot ZDA. Slednje so z najsilovitejšo pošiljko bomb in izstrelkov v zgodovini naredile ogromno škodo ljudem in okolju, odplačale pa tega nikoli ne bodo. Kot da Laos ne bi smel obstajati.

Prašičji pastir

Da ne bo vse samo črno obarvano. Laos je vreden obiska, saj še vedno ponuja popotnikom obilo območij neokrnjene narave (predvsem v nacionalnih parkih) v katerih lahko uživamo v športno-adrenalinskih aktivnostih ali preprosto občudujemo naravne lepote in se zazibljemo v laoški ritem. V kolikor niste prezahtevni in lahko preživite z mrzlim tušem (ali vrčem vode), potem ste na dobri poti, da se vam Laos predstavi v vsej lepoti. Ljudje so posebno poglavje s svojo navidezno mirnostjo in sramežljivostjo. Prvemu nasmešku hitro sledi naslednji, kmalu zatem pa ste lahko že povabljeni na šilce ali dva. Ne pričakujte znanja angleščine, je povsem nepotrebna. Primanjkljaj izobrazbe je vseprisoten, lahko se zgodi, da se boste skupaj s prodajalci učili osnov računanja (8 plus 9 je 26, ups 17...). Verjetno vam tudi osnove kmetovanja ne bodo ravno logične, čeprav sami niste s podeželja. Požigalništvo se pojavlja celo na gredicah. Tudi vodovodne in električne napeljave so močno pod vprašajem, ampak Laožani se pač ne obremenjujejo in se držijo " keep it simple" pristopa. Morda bo mlada generacija s finimi telefončki kaj spremenila.

Gozdni divjaki

Midva sva uživala. Nobene nepotrebne navlake, preprosti ljudje, ki te nimajo namena prinesti naokoli, lepa narava in dosti zabavnih trenutkov. Vsakršno razburjanje ali pihanje skozi nos prepovedano. Malo sva pogrešala tajsko raznovrstnost hrane, ampak kaj češ, ne more biti zmeraj vse po najino. Še vedno se v Laosu lahko dobro je. Evo, da vam bo lažje, najin top izbor.

TOP 5 Laosa
  • hribi
  • jame
  • laoška ležernost
  • Lao pivo
  • laoški radovedni in nasmejani otroci
Juretova obvezna oprema


MINUSI Laosa
  • cene prevozov
  • slabe ceste in počasni transporti
  • hrana (v smislu, da je precej dolgočasna)
  • tuk tuk mafijozoti
  • odnos do okolja
Naložiti je treba še 2 hladilnika...

Vsa ponosna sva vsem visokim cenam navkljub znižala povprečno dnevno porabo na 17 EUR/dan na osebo. Nekaj fint sva se pa že naučila. Želiva, da se Laosu usoda obrne čim prej na svetlo stran. Midva se že ozirava po Kambodži.