sreda, 10. april 2013

Kmerska kuhinja (njam la-aa)

Hrana v Kambodži je neizmerno razvajala najine brbončice in si zasluži svoj samostojni prispevek. Lahko rečeva, da je kmerska kuhinja s svojimi bogatim prepletom okusov prav gotovo na top lestvici razlogov "za" obisk Kambodže. 
 
Morsko obarvana domača pojedina

Kmerska kuhinja ima dolgo zgodovinsko tradicijo, recepti pa so se bolj ali manj prenašali ustno iz roda v rod. Režim Rdečih Kmerov je ne samo izbrisal tradicionalne jedilnike, prekinil je tudi prenašanje znanja med generacijami. Zaradi pomanjkanja pisnih virov, se je marsikaj izgubilo (sploh bolj značilne regionalne jedi), vendar se danes kuharski navdušenci trudijo da bi se čim več tradicionalnih jedi obudilo v življenje. Izbira jedi je ogromna.

Kuhanje se začne na tržnici
Ena od nešteto vrst školjk

Najbolj značilni okusi prepletajo arome limete (v različnih oblikah), galangala, ribje paste oz. paste iz kozic, limonske trave, popra. Čutijo se tudi tuji vplivi, predvsem sosednjega Vietnama, Kitajske in seveda kolonialni francoski priokus. Bagete dobite skoraj povsod. Hrana ni pretirano začinjena oz. pekoča, čili se zelo malo uporablja ali se nadomešča s poprom. Ne smemo pozabiti na riž, ki je nepogrešljiv del skoraj vsakega obroka in na obilico rib, sladkovodnih kot morskih ter ostalega vodnega prebivalstva (školjke, polžki, raki, lignji...). Če si želite poizkusiti tudi kaj bolj eksotičnega, je Kambodža prava država za vas: žuželke, pajki, žabe, kače, ipd. Žabe so zelo za pohvalit, imajo srednje mehko belo meso, podobnega okusa kot piščanec. 

Žaba velikanka v marinadi, pečena na žaru
Tarantele

Zdaj pa k zvezdam kmerske kuhinje. Prva je Prahoc, fermentirana ribja pasta, ki se uporablja bodisi kot dodatek k jedem, bodisi se zameša v različne omake. Poskrbi za značilen "ribji" odtenek in slanost jedi. Amok je eden najbolj slavnih, oblika curry-a z ribo v okusni kokosovi omaki, soparjen in serviran v bananinih listih. Amok se lahko pripravi tudi z drugim mesom ali pa samo z zelenjavo, ampak to ni več pravi amok. Samlor oz juhice različnih vrst. Najbolj pogosto lahko dobite juho z riževimi rezanci (goveja osnova) in različnimi dodatki zelenjave ter začimb. Nekaj posebnega je Ngam Nguv oz. juha iz vloženih limet in piščanca. Cele limete se delno posušijo na soncu in nato vložijo v sladko-slano vodno mešanico. Juhi dodajo neverjeten karamelno-citrusni okus. Loc lac sicer izvira iz Vietnama, ampak so ga v Kambodži dobro posvojili. Gre za popečeno marinirano govedino z dodatkom okusne omake. Za vse, ki želite poizkustiti: recept tukaj! Chha Kh'nhei je v osnovi praženo meso (piščanec, govedina, svinjina, žaba) z ingverjem, poprom in dodatki, postreženo z rižem. Chha Kreung je prav tako praženo meso z dodatkom kmerske curry paste (kreung) z dodatkom zelenjave, oreščkov ali kokosa. Ribe na 1001 način, na žaru, kuhane, ocvrte... Paleta izborov je ogromna in odvisna od regije v kateri se nahajte. Če želite pričarati kmerski okus doma, ne boste zgrešili, če ribo premažete z mešanico seseklanjega ingverja, čilija, soli in sladke bazilike ter jo tako pečete v foliji. V Kepu morate obvezno poskusiti rake v omaki s svežim poprom (s podobno omako si lahko privoščite tudi ribe ali lignje). In še in še in še.

Amok
Chha Kh'nhei
Kurja juhica z vloženimi limetami, boljša kot izgleda

Nekaj pomoči za domače kuharske mojstre, dve precej korektni strani z recepti:

Pa še na hitro o restavracijah. Phnom Pehn ima vse kar vam srce poželi, vrhunsko domačo kmersko hrano in obilico tujih kuhinj. Ima pa tudi malce višje cene, kot se za glavno mesto spodobi. Če želite cenejšo, okusno in lokalno hrano, zavijte z glavnih ulic ali pa se oglasite na eni od tržnic. Spodoben obrok dobite za 1-2 USD, kulinarično razvajanje pa se začne nekje pri 4-5 USD. Še vedno sprejemljivo za naše standarde. V manjših mestih, z izjemo obalnih letovišč, so cene nižje. Midva sva recimo jedla daleč najboljšo hrano v Kratie-ju za zelo nizko ceno v urejeni restavraciji. Precej slavna Romdeng restavracija v Phnom Pehn-u se ni tako dobro odrezala.

Veselo kuhanje doma! Midva vabiva na kmersko večerjo, ko prideva nazaj.