nedelja, 15. december 2013

Na jug: Bangalore, Mysore, Udupi in Kannur

Draga severna Indija, saj je bilo zanimivo in posebno, ampak najina pljuča so bila že krepko zapolnjena s smogom, pa še vedno bolj premražena sva se zbujala. Za zadnjo indijsko tretjino sva želela spet obiskati jug, Karnatako in Keralo. Za slovo sva morala še malo trpeti po severnjaško.

Gandhi s plaže v Malpe-ju bi se razjokal nad Patno

Let v Bangalore sva imela iz Patne, prestolnice Biharja, oddaljene iz Varanasija 6 ur vožnje z vlakom. Zdelo se je enostavno. Ugnezdila sva se na prepišni nočni vlak (žal dobila le še sleeper) in ob poslušanju dolge žolčne debate sopotnikov ob 3h zjutraj prispela v Patno. Utrujena in prezebla sva se namenila v enega od mnogih hotelov, da si nabereva moči do večernega leta. Nekaj metrov stran od postaje, na ulici polni bleščečih neonskih reklam za hotele in trgovine, sva najprej zarila v globoko blato. Zatem sva se spotaknila ob velik kup smeti in ugotovila, da so ulice blizu podobam postapokaliptičnega filma. Sem ter tja kakša porušena zgradba, razdejane električne žice, smodeče smeti in glavne ulične frajerke - podgane. Samo čisto posteljo sva si želela, pa je bilo tudi to preveč. Hodila sva od hotela do hotela, pa venomer naletela ali na smešno visoko ceno (3000 – 4000 Rs) ali pa so nama odkrito dali vedeti, da tujcev nočejo. Po številki 15 je stvar postala že malce sumljiva. Kaj za vraga se dogaja v Patni? Spomnila sva se na nedavne težave z Maoisti (bomba tu in tam) in se resignirano vrnila na železniško postajo. Skupaj z množico domačinov sva šklepetala z zobmi in čakala na jutro, da se odpeljeva direktno na (bolj prijazno) letališče. Prizori na železniški postaji so bili razred zase. Lulanje in kakanje sredi perona le meter stran od spečih ljudi se je poleg klasičnega smetenja zdela normalna stvar tako mladim kot starim. Ure so se nama vlekle kot še nikoli do sedaj. Ob 7h zjutraj le megla za pozdrav. Odbrziva na letališče, kjer naju čaka še ena klofuta za najin zahodnjaški ego. Letališče se odpre ob 9h, do takrat pa lahko zmrzujeva na parkirišču. Ob 9h nama spet ni uspelo v letališke prostore, ker so se varnostniki odločili, da vas spustijo v zgradbo šele 2 uri pred vašim letom. Zagnala sva vik in krik, odkorakala proti direktorjevi pisarni (ki prične z delom itak šele ob 11h) in po eni uri le dosegla, da sva se lahko namestila na prazne sedeže znotraj letališča. Čudoviti dan v Patni.

Veselo trgovanje na tržnici v Mysore-ju

V Bangaloreju sva si globoko oddahnila. Namestila sva se v Mass Residency-u pri najinih prijateljih že izpred 3 let in 2 dni le lenarila v užitkih civilizacije. Bangalore je noro hitro razvijajoče mesto, ki ga napaja IT speed. Mladi iz vse Indije prihajajo sem v želji po dobri zaposlitvi. Množica novih steklenih kolosov, shopping centrov, restavracij in zabavišč daje povsem drug vtis o Indiji. Kar pa je najlepše, Bangalore je (skoraj) čist, pojavilo se je celo modro nebo. Imela sva še to srečo, da sva bila nameščena v zelenem nobel delu mesta. Poslovila sva se z mini slovensko večerjo za najine gostitelje.

Večerja

Mesto Mysore je bila najina naslednja postaja, kjer se nama je pridružil še Juretov bratranec Bor. Dva tedna se bomo skupaj potepali po jugu. Mysore je kraljevsko mesto s slavno palačo, poznano po svojih praznovanjih (Dasara), ekscentričnem princu (politik in modni kreator je žal preminil ravno nekaj dni po našem obisku mesta), svili, sandalovini, sladicah in še čem. Turizem je zato glavno gonilo ekonomije. Središče mesta je prijetno majhno, hrana odlična (še posebno dose) ljudje pa sproščeni in prijazni. Zavili smo v palačo, na tržnico, v park in dneva sta hitro minila. Želja po morju je bila vse močnejša in zdelo se nam je, da ga že vohamo v daljavi.

Palača v Mysore-ju 
Barve, barve
Morje rumene

Več kot tri mesece brez morske vode, to se nama v tem letu še ni zgodilo. Naša prva indijska plažna postaja ima ime Udupi in leži na jugu Karnatake. Natančneje povedano, plaža je 4 km stran v Malpe-ju, dobro povezana z lokalnim busom. Udupi je poznan po templjih posvečenih Krišni in odlični vegetarijanski kuhinji. Nas je zanimala predvsem plaža, dolga peščena kača, obdana s kokosovimi palmami. Morje ni nič posebnega, rahlo valovito, motno zaradi peska, z nekaj otočki na obzorju (eden od njih je St. Mary's island). Na glavnem delu plaže se med stojnicami gnete domača mularija in hindujski romarji, kilometer ali dva stran pa že lahko najdete popolni mir. Sem in tja pride mimo kakšen radovednež (kopalke delajo svoje), vendar nam zleknjenim v senčki pod palmami nič ne pride do živega. Do morske hrane nam ni uspelo priti, zato pa okusimo najboljše vegetarijanske variacije do sedaj na najini poti po Indiji.

Malpe beach
Ko se snema reklama na plaži 
Vrvež v Malpe-ju
Krišna tempelj v Udupi-ju
Albinska družina

Iz ležernega Udupija se premaknemo v še bolj ležerni Kannur, obmorsko mesto na severnem delu Kerale. Čaka nas domač hotelčič na rajski plaži daleč od mesta. Plaža je popolna, peščena, obrasla s palmami, prazna, niza se zaliv za zalivom. Turizma takorekoč ni, kar je tudi eden od razlogov, da je plaža tako spokojna. Kraj je večinsko muslimanski in sončenje na plaži v kopalkah za ženske odpade. Urška se malce namrgodi, vendar izzivanje temperamentnih verskih mož ne bi bilo ravno pametno. Domača hrana, viseča mreža, sončna terasa s pogledom na morjem ter zvok valov so več kot dovolj, da se vsi zadovoljno ovijemo v brezskrbno »poletno« razpoloženje. Zima je daleč.

Ribiči v Kannurju
Kannur beach
Nogomet za konec dneva
Romantika

Nadaljevali bomo v podobnem slogu. Naslednja postaja Kochin, Backwaters in plažeeeee.