torek, 11. junij 2013

Kratek luksuz Halong Bay-a (Bai Tu Long bay)

Zaradi razočaranja nad vremenom v Sapi in sfiženja najinih planov sva se morala nekako potolažit. Vračanje v Hanoi, kaj pa potem? Premlevala sva možnosti obiska Halong bay-a oz. katerega od večjih otokov na tem območju, kjer se nama ne bi bilo treba drenjati še s tisočerimi drugimi turisti. Varianta ena, da greva sama z javnim transportom v del zaliva z imenom Bai Tu Long in se parkirava na otoku Quan Lan ali pa da poizkusiva najti eno dobro opcijo za križarjenje med otočki. Bolj ko sva razmišljala o prvi opciji, vedno manj vabljiva je postajala. Najprej bi morala na bus št. 1, potem presedati v taksi ali kaj podobnega, da prideva do trajekta, ujeti trajekt in pristati na pravem delu otoka, najti nov prevoz in prenočišče. Nagrada na koncu pa predvsem plaža. Eh, za to bo še veliko prilik. Midva si želiva predvsem opazovati in doživeti neverjetne skalne gmote, raztresene po morju. Na koncu sva tako izbrala križarjenje.

Lep osamelec

Križarjenja po Halong Bay-u so velik biznis, ponujajo jih na vsakem vogalu v Vietnamu v zelo različnem cenovnem in kvalitetnem razponu. V zadnjih dveh letih je v Halong Bay navalilo preko 6 mio turistov letno, letošnja številka pa bo verjetno še veliko višja, saj se povečuje število obiskov velikih križark. Ponudba je zelo omejena, lahko greste na 1-5 dnevni izlet, se vmes malo naplavate, poveslate v kajaku, si ogledate kakšen otok, jame, plavajočo ribiško vas in obilo pomorskega prometa. Pot plovbe je strogo določena, kar pomeni, da se 98% vseh (600!!) ladjic drenja v istem zalivu. Ampak se najdejo izjeme. Midva sva hotela bolj na samo v Bai Tu Long in ugotovila, da dve firmi to res ponujata. Cene olala, pa naj bo, ker sva do sedaj tako pridno šparala na budgetu. Na splošno za Halong Bay izlete velja rek, za malo denarja malo muzike (ali pa celo tišina) in midva sva to upoštevala. Pri Indochina Junk sva vzela varianto 3 dni, 2 noči, luksuzna "junka" s samo tremi kajutami, vključeni prevozi iz/do Hanoja, hrana in del pijače, skratka ni da ni.


Prince IV - najin neusojen dom za 2 noči

Halong Bay v dobesednenem prevodu pomeni spuščajoči se zmaj. Otočki pa naj bi predstavljali njegova jajca. Spektakularne fotografije zaliva ste verjetno videli že vsi: v turkizno morje posejanih 2000 otočkov in skal, med katerimi plujejo jadrnice v starem kitajskem stilu. Realnost je malo drugačna. Pozdravijo vas po novem povsem bele junke (dekret oblasti iz lanskega leta), ki naj bi uradno "pripomogle k poenotenju in prepoznavnosti blagovne znamke" zaliva. Hm, katalogi operaterjev so še vedno takšni kot pred več kot letom dni, polni fotografij rjavih unikatnih bark. Otočki in skalne formacije so res osupljivi, ko pa pogledate vodo, vas pa hitro mine volja do plavanja. Ogromna količina prometa resno onesnažuje okolje in povzroča drastičen upad ribje populacije. Ne samo turistični promet, ogromno je tovornih ladij, ki prevažajo premog iz lokalnih rudnikov. Tretja boleča plat realnosti, spremenljivo vreme. Med februarjem in aprilom je velika verjetnost megle, med majem in oktobrom pa padete v sezono tropskih neviht. Modro nebo brez oblačka je prej redkost kot pravilo.

Čista sreča
Pogled s palube
Zaliv, kjer smo se kopali
 
Prvi dan se je začel obetavno, točno pobrana v hotelu in dostavljena na preveč poln pomol, sonček na nebu, obrisi otočkov v ozadju. Po welcome drinku na ladjici in ogledu kabine sva že skoraj predla, potem pa nas je naš vodič postavil na realna tla, zaradi napovedi o bližajoči nevihti se bomo zvečer vrnili v pristanišče in prenočili v hotelu. Po mnogih nesrečah v zadnjih letih, je vlada postala bolj previdna in ob slabem vremenu izda prepoved izhoda na morje za turiste. Vse za varnost.

Prazna premogovna ladja
Proti soncu vodim svojo barko...

Plovba med otočki je ena sama sprostitev. S kozarcem v roki ležiš na ležalniku in se čudiš naravi. Sledi gurmansko kosilo s pekočo juho, školjkami, kozicami, ribo, ostrigami, solatkami in sladico. Morala sva malo zadremati od vseh naporov. Zbudila sva se ravno prav za skok v vodo sredi mirnega zaliva. Sonce je še vedno močno pripekalo in je osvežitev prav prišla. Ob 18h ni bilo nobenega znamenja o prihajajoči nevihti, a smo kljub našemu negodovanju hiteli proti pristanišču. Na srečo smo bili nameščeni v hotel kot se šika. Najbolj sva se razveselila bife večerje, kjer so nas čakale morske poslastice kot so ostrige, losos, tuna, imeli so tudi kotek z žarom itn. Po dolgih štirih mesecih sva ponovno jedla olive, zabavno kako ti določene jedi teknejo po daljši abstinenci. Po dobri in obilni večerji se zbudiva v deževno in megleno jutro. "Pa je konec križarjenja" sva si dopovedovala. Ko se nam ponovno pridruži vodič, je sledilo presenečenje: križarjenje se nadaljuje. Agencija ni hotela izgubiti denarja in so nas bili pripravljeni peljati v močan naliv in meglo. 

Megleno in deževno jutro

Ponovno sva se zavedla, da sva v Vietnamu, kjer smo turisti zgolj debele denarnice. Nekako si nisva predstavljala, da bi brala knjige in igrala pasijanso v ladijski kabini, za dodatek pa so nas še zavajali glede vremenske napovedi. Vodič je zatrjeval, da bo popoldan jasno, stric google pa je prikazoval drugačno sliko. Nadaljevanje križarjenja smo skoraj vsi udeleženci zavrnili (štirje od šestih) in hoteli delno povrnitev denarja, saj je že prvi dan potekal po skrajšani ruti. Na koncu nama je organizator vrnil polovico. Že drugič v enem tednu se zaradi slabih vremenskih razmer vračava v Hanoi. Vsemu navkljub je obisk Halong zaliva eden od vrhuncev najinega potovanja po Vietnamu, ki bi ga bilo res greh izpustiti, le vreme se mora poklopiti...

Novozgrajeni most med mestom in pristaniščem

Hanoi, spet te obiščeva za par dni, potem pa se že veseliva novega izziva - Malezije!