petek, 13. december 2013

Vesolje indijske kuhinje 2 - kruhki chapati, naan, paratha, puri & co.

Kruhki so nepogrešljiv del indijskih obrokov. Kako bi drugače lahko pomazali vse fine omakice ali brez pribora uspešno pojedli piščančji curry? Lahko imajo glavno besedo v obroku (recimo paratha za zajtrk ali pa kakšen fino nadevan naan kar tako za večerjo) ali pa so le slastna spremljava, veliko bolj popularna kot npr. riž. Pa dajmo spoznati najbolj slavne in najbolj razširjene.

Chapati oz. po domače čapati = roti
Chapati je preprost ploščat nekvašen kruhek, ki ga pozna (in zna narediti) vsak indijski otročaj. Priprava je hitra in enostavna, potrebujete le moko, vodo, sol in nekaj volje za gnetenje.

Za 10 čapatijev potrebujemo:

  • 400 g moke (mešana polnozrnata in bela)
  • 2 dl mlačne vode
  • ščepec ali dva soli
  • žlica jogurta (za več mehkobe)

Zmešamo sol in moko ter počasi dodajamo vodo in jogurt. Zgnetemo v voljno, zmerno mehko testo. Nekateri pravijo, da velja isto pravilo kot pri našem kruhu, več kot gneteš, bolje je. No, ni treba pretiravati, 5 -10 min je dovolj. Testo premažemo z oljem in ga pokritega pustimo počivati 20 min do pol ure. 

Testo razdelimo na 10 kroglic, ki jih razvaljamo v tanke kroge. Zdaj se začne zabavni del. Če bi bili v Indiji, bi se lahko igrali s tandoorijem (lončena peč), doma so pa bolj pri roki ponve, lahko pa poizkusite tudi z žarom. Torej, s testom korajžno na (ne preveč) vročo ponev. Najprej rahlo zapecite na eni strani (ca. 1 min.), nato še po drugi strani, pa spet obrnite na prvo stran. Zdaj se začne napihovanje čapatija: s krpo rahlo pritiskajte ob robove testa in počakajte, da se do konca napihne. Obrnite in ponovite vajo z napihovanjem še na drugi strani. Gotovo! Po indijsko lahko čapati še malo zažgete direktno na ognju :)

Čapati oz. roti
Gigantski tanki rotiji

Naan
Naan je bogat kruhek narejen s kvasom in zato bolj puhast ter izdaten. Pogosto se premaže z maslom ali potrese s česnom, kumino.... Še bolj razkošen je kot polnjen. Zahteva več časa za pripravo, ampak nagradi z izvrstnim okusom. Ponavadi se peče v peči/pečici, lahko pa ga naredite tudi v ponvi s pokrovko.

Naan obogaten z maslom

Tale recept preverjeno uspe: www.bbcgoodfood.com/naan-bread

Paratha
Večplastni kruhek v neštetih variantah, ki je kot polnjen odličen zajtrk (v spremljavi z jogurtom in kakšno dhal omakico). Nekateri ga pripravljajo na enak način kot čapatije, ki se jih med procesom izdelave malo bolj naolji, večkrat prepogne in tako postopoma valja. Midva sva se naučila recepta, ki je malo bolj kompliciran, da pa preverjeno mehak njami rezultat.

Polnjena paratha za zajtrk

Za 15 velikih parath (brez polnila) potrebujemo:
  • 600 g moke (mešana bela in polnozrnata moka)
  • 1 jajce
  • četrt žličke soli
  • 3 dl vode (oz. po občutku)
  • olje za mazanje in peko

Iz moke, jajca vode in soli zgnetemo srednje mehko testo (potrebno bo nekje 5 min gnetenja). Testo razdelimo na 15 delov iz katerih oblikujemo krogle. Krogle naoljimo in jih pustimo počivati pol ure. Ko si naberemo novih moči nas čaka trdo delo. Vsako kroglo najprej na razvaljamo na nekaj mm, nato pa začnemo z vlečenjem testa. Tehnika je podobnah tolčenju perila ob kamen (kot pranje v starih časih): spodnji rob razvaljanega diska zargabimo z obema rokama in testo korajžno zavihtimo na pult. Ponavljamo, da dobimo 2-3x velikost diska. Nato testo zvijemo, da dobimo svaljek in še tega nekajkrat udarimo ob pult. Tako dobljeno kačo zvijemo v polžka in ga pustimo počivati nadaljne pol ure. Po pol ure je na vrsti finalno valjanje in oblikovanje z rokami (malce sploščimo testo) v krog. Tako oblikovane kruhke spečemo na vroči ponvi (za palačinke) in jih med peko še malce premažemo z oljem. Ko so lepo porjaveli na obeh straneh, so gotovi. Za final touch se jih še tople zmečka med rokami (kot da bi plosknili), da so še bolj mehki.

Kroglice testa počivajo

Za polnjeno paratho je postopek enak, le da pred peko na en krog testa damo nekaj polnila (krompir, paneer, zelje...) in ga pokrijemo z drugim krogom. Dobro stisnemo robove, potem pa k peki. Z nadevi se lahko igrate po svoje, tudi čisto po slovensko s sirom, zelišči, skuto, praženim krompirjem...

Kulcha
Kulcha je doma v Punjabu in je zelo podobna naanu. Glavna razlika je v tem, da namesto kvasa vsebuje pecilni prašek oz. sodo bikarbono. Tako kot pri naanu ali parathi je variacij nešteto: z zelišči, polnjen, premazan z maslom...

Še en kraljevski zajtrk s kulcho

Recept najdete tu: www.vegrecipesofindia.com/kulcha

Missi Roti
V Indiji na menijih zasledite tudi Missi Roti. Kaj za vraga je pa to? Gre za aromatični roti iz mešanice polnozrnate in čičerikine moke. So malce bolj debeli in zato bolj izdatni, z omakico primerni za zajtrk ali malico. Vsebuje precej začimb in ravno to ga naredi tako dobrega.

Recept najdete tu: www.tarladalal.com/Missi-Rotis


Puri
Še en priljubljeni zajtrk (s curryem) ali snack ter dodatek k thaliju. Puri je zlato ocvrt in lepo napihnjen, sicer pa enostaven za pripravo kot čapati. Le testo naj ne bi počivalo, ampak se razvaljani puriji vržejo direkt v olje.


Puriji s spremljavo

Recept najdete tu: chefinyou.com/poori