petek, 1. marec 2013

Vang Vieng


Pot do Vang Vieng-a so nama fejst zaračunali (11 EUR na osebo), pa še vožnja je bila zelo podobna tisti iz filma Ko to tamo pjeva. Čeprav je bil naš bus VIP, smo hladili zavore, podstavljali vedra pod klimo, ljudje pa kašljali, bruhali, prepevali... Vseeno srečno prispela v (nekdanjo) žurersko prestolnico Laosa, ki je sicer vas postavljena med čudovite hribe in obdana z rekami. 

Panorama

Vang Vienga se drži precej divji sloves, ki pa je v zadnjih letih malo upadel. Nesreč je bilo veliko, zato so oblasti zarožljale. Vseeno, tubing oz. šlaufanje, je še vedno na voljo, prav tako happy pizza ali kaj podobnega. Celo uradni zemljevid mesta ima oznake "Wild falang area" (območje divjih tujcev). Želje po srečevanju ponorele mularije in jungle partyih nisva imela, zato sva si poiskala super miren plac izven središča dogajanja. Bungalov sredi rajskega vrta Maylyn guesthouse-a z razgledom na hribe, kaj lepšega si res nisva mogla zamisliti. Lastnik, britanec poročen z Laožanko, nama je med klepetom potrdil domneve o Laožanih in si malo olajšal dušo. Biznis za tujca ni lahek, predvsem pa je težko dobiti prave motivirane ljudi. Naravnost povedno, Laožani se ne sekirajo preveč in jim po naših merilih »dol visi«. Priznajmo, niso edini, imajo pa dosti razlogov, da so takšni kakršni so.

Pogled z najine terase
Najin začasni domek
Zraven sva dobila še mačka
 
Narava okoli Vang Vienga je čudovita. Prvi dan sva se odpravila na pohod do t.i. Blue Lagoon, naravnega bazena, ki se nahaja ob jami (Tham) Phu Kham. Skoraj bi lahko že rekla, da je prva asociacija na Laos »jama«, bodisi na cesti ali pa kot znamenitost. Vendar morava potrditi, jame so veličastne. Varnost je občasno pod vprašajem, saj jame niso urejene za večje množice obiskovalcev. Pri nekaterih sicer pobirajo vstopnino ali ponujajo vodiče, pri večini pa ni ne prvega ne drugega. Tham Phu Kham je ena večjih v Vang Viengu (sicer jih je še ogromno). Nima urejenih potk ali razsvetljave, hoja po jami pa je precej zahtevna (malo plezanja, malo kobacanja). Vhodni del predstavlja mogočna dvorana, ki se oža in nadaljuje v pokrajino stalagmitov in stalaktitov. Po obisku vlažne jame pa skok v osvežujočo vodo. Joj, sva jo pogrešala.

Blue Lagoon
Tham Phu Kham
Jamska pokrajina

Nisva se potikala samo po jamah, povzpela sva se tudi na enega od vrhov in sva skupaj z lokalno otročad občudovala impresiven rezgled. Seveda, vsi fehtarijo, kar na vrhu hriba ni niti najmanj prijetna stvar. Nadaljevala sva s pohodom ob robu ostro odsekanih apnenčastih gora in med riževimi polji. Hoja je sicer počasna, ampak vseeno udobna izbira. Ob poteh se vedno najde tudi kakšen potok za osvežitev. Ceste so polne ostrega kamenja in zahtevne tako za kolo kot za skuter. Nesrečnikov z obstalim skuterjev je res obilo.  

Veličasten razgled

Po dnevih non stop akcije sva si vzela en dan za lenarjenje v viseči mreži z sadnim shake-om v roki. Jure si je za rojstni dan prislužil še Lao masažo, tako da je bila uživancija popolna. Brez težav bi ostala še kak teden, ampak čaka naju še skoraj polovica Laosa, viza pa nezadržno teče. Naprej v Vientiane!

Uživancija