nedelja, 17. marec 2013

Pozdravljena Kambodža - Kratie

Z otočka Don Khong se je Kambodža zdela zelo blizu, žal pa v praksi to pomeni zopet nekaj ur na različnih transportnih sredstvih. Najprej trajekt, potem minibus št. 1 do zbirnega mesta prevoznika na laoški strani, potem minibus št. 2 do meje, kjer čaka veliki bus za naprej po Kambodži. Eh, vse skupaj je nateg za turiste (21 USD do Kratie-a), ampak nisva bila ravno v formi za iskanje povezav z lokalnimi pick up-i.

Za dobrodošlico na meji te pričaka pa nov nateg. Najprej ti na laoški strani zaračunajo storitev izstopnega štempljanja (2 USD), ki sicer ne obstaja. Tik pred kamboško mejno zapornico ti poštirkan uradnik, ki sedi za mizo s plakatom "karantena", hoče prodati zdravstveni formular za 1 USD. Zatem pa do pisarne glavnih frajerjev. Viza naenkrat stane 25 USD namesto 20 USD. Stvar je v tem, da se na nekaterih kopenskih mejnih prehodih med Laosom in Kambodžo (pa tudi na nekaterih s Tajsko) že dolgo časa dogaja uradniško izsiljevanje. Vse kar je več od 20 USD gre direktno v žepe po uradniški piramidi. Dodatni zaslužki so lepi, 1000 USD mesečno ali več. Protestiranje ponavadi nima učinka (razen, če bi se večja skupina turistov tako odločila) oz. si lahko podaljšate čakanje v vrsti v nedogled. No, nama je uspelo prešpricati "karanteno", ostalo pa sva godrnjaje plačala.

Za prvo postojanko v Kambodži sva si izbrala mestece Kratie, ki se nama je zdelo bolj privlačno za začetek kot turistično oblegan Siam Rep. Mestece leži ob Mekongu in je najbolj znano po t.i. iravadi delfinih (enako kot velja za 4000 otokov v Laosu). Delfini so na robu izumrtja in morate imeti neizmerno srečo, da jih sploh vidite.
Pogled na Kratie z najinega okna

Kratie ni nič posebnega, njegova ponudba bazira na odkrivanju Mekonga in okoliških krajev. Mnogi popotniki se tako kot midva ustavijo za dan ali dva pred nadaljevanjem poti po Kambodži oz. pred vstopom v Laos. Ima veliko izbiro hotelčkov, nekaj dobrih restavracij, predvsem pa oddaja ležerno vzdušje Mekonga. Razlika napram Laosu pa je ogromna. Kot da bi se vrnila v turbo civilizacijo. Turistični ponudniki so vsiljivi in zagnani za posel. Po mesecu dni špartanskega Laosa nama je prijalo, da so malo bolj plesali okoli naju. Priznati je treba, da se res trudijo ustreči turistom.

Aktualna kamboška moda - pižame
Tržnica

Denarnica si je oddahnila, saj so cene rahlo nižje kot v Laosu, tako prenočišč kot hrane. Upava, da tako ostane še naprej. Kot plačilno sredstvo kraljuje dolar. Celo bankomati ne izpljunejo lokalne valute (riel). Tukaj bi lahko dodala razmislek o vprašanju državne suverenosti, ampak naj bo to za drugič.

Nasproti Kratie-a, sredi Mekonga, leži otoček Koh Trong, idealen za dnevni izlet (lahko pa tudi prespite pri domačinih). Obisk priporočava, ker je v bistvu najlepši del Kratie-a. Prijetno podeželsko okolje, prijazni ljudje, peščene plaže, plavajoča vas in res lep sprehod po senčki. Nabrala sva si novih moči za Kambodžo.

Sveta trojica kamboške ljudske stranke
Velikanski "jackfruit"
Plavajoča vas
"Kozolec"
Zahod na otoku