ponedeljek, 15. julij 2013

Severni Bali: Pemuteran in Lovina

Na Baliju nama je dobrodošlico zaželel dež in naju dodobra opral pri izstopu iz trajekta. Vsa izmučena sva prispela v Pemuteran, obalni kraj oddaljen uro vožnje (30 km) od Gilimanuka. Poiskala sva sobico in se z največjim veseljem vrgla na posteljo. Zbudila sva se šele zvečer, pa še to samo za dve uri. Vulkan je terjal svoj davek. Večina turistične karavane se parkira na jug Balija, kjer se najde obilica »party« plaž, surferskih užitkov in veliko pozerske družbe. Midva sva se želela temu izogniti, zato sva izbrala pot čez severni del otoka. Plaže naj bi bile dovolj lepe, bolj umirjene, prav tako tudi bolj mirno morje, primerno za plavanje in snorklanje. Pač, starava se in iščeva bolj upokojenške place.

Pemuteran plaža
Pogled s plaže

Pemuteran je v bistvu niz prenočišč in resortov ob glavni (edini) cesti tam na severu. Plaža je spodobna, s finim črnim peskom, značilnim za Bali, v ozadju pa se vzpenjajo zeleni hribi. Kraj je glavno izhodišče za potapljanje na otoku Menjangan, ki se oglašuje kot eden najboljših krajev za potapljanje na Baliju in okolici. Tudi midva sva se spogledovala s potapljanjem, vendar sva po bolj podrobni raziskavi mnenj potapljačev na net-u, to zamisel opustila. Samohvala Menjangana je pretirana, korale so deloma uničene, večjih rib pa tudi ni. Po drugi strani je to eno najdražjih potapljanj daleč naokoli. Zadovoljila sva se s snorklanjem ob obali, kjer se trudijo ponovno oživiti koralni greben s postavitvijo umetnih konstrukcij. Za dva dopoldneva sva se čisto lepo zaposlila pod vodo, kaj več pa ne bi imelo smisla. Rib je presenetljivo malo. Vsak popoldan so se nad hribi nagrmadili temni oblaki in spustili svojo dozo padavin. V Pemuteranu velja pravilo, rana ura, zlata ura, če si želiš ujeti kakšen sončni žarek. Vrhunec večera je predstavljalo iskanje primerne restavracije. Cene so (visoko) turistične, tako da nama ni uspelo priti pod 10 EUR (brez piva) za večerjo. Bova morala drugje šparat.

Stranska ulica
Ponos vaške ribiške flote
Igra sonca in oblakov

Iz Pemuterana sva se odpravila v Lovino, še eno relativno zaspano letovišče, poznano po delfinih. Delfini so seveda že zdavnaj pobegnili pred množico čolnov, ki vozijo turiste na oglede. Kraj sam je svoje najboljše čase že doživel, o čemer pričajo opusteli resorti in restavracije. Lovina bi lahko bila prav luštna, če bi bila obdarjena z malo bolj čisto plažo in morjem. Misel na kopanje sva opustila ob prvem pogledu na nasmeteno plažo. Lokalni dečko nama je pokazal najboljši prostor za kopanje nekje 300 m od obale, na sredi zaliva, kjer sta bila ravno parkirana 2 čolna. Razočaranje nad morjem je potolažila hrana. Na izbiro je obilo luštnih restavracij, ob plaži ali na vrtovih, cene pa precej nižje kot v Pemuteranu. Da je kriza, sva opazila že prej. Med sprehodom sva dobila več ponudb za snorklanje ali potapljanje na Menjanganu in to za 20% nižjo ceno kot v Pemuteranu. Raje sva izbrala masažo »na domu« izpod rok sestre najine gazdarice (5 EUR na uro).

Plaža v Lovini
Upava, da se pravim delfinom godi bolje

V Lovini sva imela srečo, da sva naletela na lokalno ceremonijo ob obletnici postavitve novega templja. Zvečer sva se pridružila koloni tradicionalno uštimanih domačinov, ki so otovorjeni s košarami darov, hiteli na obalo. Prvi del ceremonije je strogo religiozno obarvan, v drugem delu pa sledita glasba in ples. Sarong je obvezna oprema, na srečo sva si ga lahko izposodila na licu mesta. Glasbeno-plesni del je težko pričakovala pisana množica starih in mladih. Zdelo se je, da je res prisotna cela vas, nekateri med nastopajočimi, večina pa med gledalci. Prireditev je otvoril mladinski gamelan orkester z udarnimi balijskimi ritmi. Nekaj povsem drugega kot meditativni zvoki z Jave. Sledil je nastop treh deklic, ki so neverjetno dobro obvladovale tradicionalne plesne gibe. Ura je bila že pozna, program pa šele na polovici. Oder je prevzela senior nič manj udarna glasbena sekcija, midva pa sva se zadovoljna odpravila nazaj v zavetje penziona. Predstava je bila dobra in imela sva občutek, da sva za trenutek doživela pristno življenje Balija. 

Ozaljšan tempelj
Množica se zbira
Mlada plesalka
Plesalci v akciji
Blagoslovitev darov
Iz severa se odpravljava proti jugu, v starodavni Ubud in upava, da bova lahko bolj podrobno raziskala tudi notranjost otoka.