četrtek, 7. februar 2013

Chiang Mai

Postanek v središču severa Tajske, Chiang Mai-u, je za popotnike obvezen! Kratek in jedrnat opis se glasi: živahno kulturno, univerzitetno in poslovno središče, umeščeno na ravnico med hribi. Samo mesto ima okoli stoosemdeset tisoč prebivalcev, skupaj z zaledjem pa cel milijon. Zraven je treba prišteti še kak milijon in pol turistov letno. Več kot dovolj za gnečo na cestah in ulicah.

Zdi se, da se tudi na Tajskem ponavlja zgodba o pridnem razvitem severu in lenem neurejenem jugu. Vsaj na prvi pogled je tako, pa tudi mnenje domačinov CM-ja to potrjuje. Chiang Mai z okolico je popedenčkan, lepo oblečen, okrašen z rožicami, poln novogradenj in brez globokih cestnih lukenj. Ljudje prijazni in vračajo nasmehe.

Mesto je razdeljevno na dva dela, staro zgodovinsko središče, ki ga obkrožata obzidje in rečni kanal, ter novi del, ki se širi izven obzidja. Turisti so zopet varno spravljeni v stari del mesta, kjer mrgoli barov, restavracij in agencij, ki prodajajo aktivnosti v okolici (trekingi, rafting, ipd.).

Imela sva to srečo, da sva prispela v nedeljo, na zadnji dan t.i. "Festivala rož", pa še nedeljsko tržnico sva ujela. Osrednji prostor festivala je držala v rokah lokalna mladež, ki pridno trenira karaoke in plesne korake. Opis: zabavno. Nedeljska tržnica je bila zanimivo dopolnilo, kar pomeni obilica stojnic s hrano, kičem, gorami tekstila in plastike. Zapodila sva se seveda na stojnice s hrano, kjer naju je navdušila indijska kuhinja, pohvalo pa si zaslužijo tudi tajske zeliščne klobase.


Najstnice v akciji
Izvrstne zeliščne klobase
Instant masažna nirvana
Lepota na stojnicah
Plastike ne manjka

Mesto sva prehodila po dolgem in po čez, udeležila pa sva se tudi enodnevnega kuharskega tečaja na farmi izven mesta. Tajsko kuhinjo vsekakor lahko povežemo z rekom "lenoba je gonilo napredka", saj je večina jedi mogoče pripraviti v nekaj minutah na zelo preprost način. Za odličen in bogat okus pa poskrbi paleta zelišč z domačega vrta. Na tajski klimi rastejo res krasne zadevščine, ogromno vrst čilijev, limete, ginseng, galangal, limonska trava... Tečaj je bil poučen in zabaven, tako, da bova menije prav gotovo z veseljem prekticirala tudi doma.

Jure v akciji
Urška v akciji
Chang Mai specialiteta - Khaw Soi
Bolj kot znamenitosti, CM prepriča s svojo atmosfero, zaradi katere je v mestu vredno ostati več dni. Midva sva preživela luštne štiri dni, sedaj pa se odpravljava v hribe proti meji z Burmo. O tem pa več naslednjič.

Bojmo se časov, ko jih bodo zamenjali avtomobili
Romantika v parku
Tajska deklica
Sprehod ob kanalu
Imela sva čast, da sva prisostvovala 1. rojstnemu dnevu Trine iz MB