nedelja, 19. maj 2013

Osnove mjanmarske kuhinje

Mjanmarska kuhinja je tako pisana in raznolika, kot so pisani ljudje. Preko 130 etničnih skupin prispeva k galaktičnemu izboru mjanmarskega jedilnega lista. Določene jedi so poznane samo v krogu nekaj kilometrov, tako da se pogosto dogaja, da boste v sosednji vasi zaman iskali določeno jed. 

Obložena miza št. 1

Kljub vsemu lahko rečeva, da obstaja izbor najbolj popularnih jedi, ki jih lahko najdete skoraj povsod. Nacionalna kraljica, ki jo preferira tudi Aung Su Či, je mohinga, ribja juha z rezanci, čebulo, česnom, ingverjem, limonino travo in izbranimi dodatki šefa kuhinje. Jed je popularna ulična hrana in se lahko je od jutra do večera. Midva sva jo najraje jedla kot zajtrk prvakov (ponavadi sredi noči na kakšni avtobusni). Z mohingo tekmuje še cela vrsta juh, zelenjavnih, govejih in piščančjih s takšnimi in drugačnimi rezanci, cmočki, ocvrtki itd. Nama je bila zelo všeč Shan juha z (svežimi) rezanci (Shan noodle soup).

Tako nekako izgleda mohinga

Miza je ob "resnih" obrokih v Mjanmaru zelo obložena. Riž, omakice, vložnine, sveža zelenjava, paste, solatke in kari, vse se je skupaj. Kadar v restavraciji naročite kari vse ostalo pride samo od sebe. Če slučajno česa zmanjka, se skleda pred vami čudežno napolni. Kariji so močni, vendar ne pekoči in skoraj vedno mesni. Izdatno so naoljeni (večinoma se uporablja arašidovo olje), tako da niso ravno dietna hrana. Solatke so mešanica izbrane zelenjave, prepraženega česna, arašidove paste, začimb in dodatkov kot je sezam ali praženi arašidi. Urška je tokrat naredila izjemo in prebavila celo zeleni paradižnik. Solate so bile fantastične, čeprav sva zaradi njih preživela kar nekaj časa na WC-ju. Voda za pranje zelenjave pač ni pitna.

Obložena miza št. 2

Ob morju se seveda uživa v obilju odlične morske hrane. Neredko lahko dobite res kapitalne ribje komade, od "snapperjev" do barakude. Najboljše na žaru, v soli ali v foliji z začimbami.

Omeniti morava tudi čajnice, idealno mesto za zajtrk, malico, kosilo, druženje ali lahko zgodnjo večerjo. Ponavadi ponujajo izbor juh, (praženega) riža, "palačink" in prigrizkov, ki jih lahko poplaknete z brezplačnim čajem (ponavadi zeleni čaj), kavo ali osvežilnimi pijačami. Prigrizki dajo čajnicam poseben pečat, saj se vsaka izmed njih ponavadi osredotoči le na nekaj vrst. Lahko naletite na indijske samose in dose, pomladanske zavitke ali na različne polnjene ocvrtke, slane ali sladke.

Prigrizki

O sladicah ni za modrovati, ker tako kot drugje po SV Aziji, niso ravno briljantne za najin okus. Želeji, pudingom podobne zadeve, banane na 101 način in anemični kolački. 

V Yangonu in Mandalayu lahko brez težav najdete vrsto tujih restavracij, korejske, japonske, kitajske, indijske, tajske, zahodnjaške, ipd. V Mjanmaru ni mogoč izgovor, da niste našli prave hrane za svoj okus.

Pa še nekaj za igranje doma: SOLATA S PARADIŽNIKOM IN KORENČKOM

  • 3 korenčke
  • 2 čvrsta manjša paradižnika
  • manjša šalotka
  • 3 stroki česna
  • pest arašidov
  • ribja omaka
  • pol žličke kurkume
  • limetin sok po okusu

Korenček nastrgajte, paradižnik narežite na tanke rezine, prav tako šalotko. Česen strite v pasto in ga počasi prepražite na 4 žlicah (arašidovega) olja. Sredi praženja dodajte kurkumo in nadaljujte s praženjem, da česen rahlo porjavi. Odstavite. Arašide prav tako prepražite na malo olja, da rahlo porjavijo in jih nato strite v pasto. Zmešajte zelenjavo, šalotko, česen (z žlico olja), arašidovo pasto in žlico ribje omake. Na koncu po želji dodate limetin sok in potresete s sezamom.