nedelja, 8. september 2013

Bhaktapur in ostale lepote Katmandujske doline


Po kolobocijah z indijsko vizo (računalnik ni znal izdati potrdila o plačilu za slovenski potni list) sva se končno premaknila iz Katmanduja. Nisva šla daleč, le ca. 15 km stran v staro mesto Bhaktapur, ležeče na nekdanji trgovski poti med Indijo in Tibetom.

Bhaktapur

Bhaktapur, mesto verujočih, je na prvi pogled pomanjšana in bolj spokojna verzija starega dela Katmanduja. Nastalo je v 9. st. in kar 300 let vladalo celotnemu Nepalu. Danes je eno najbolje ohranjenih navarskih mest in posledično priljubljena turistična točka. Iz rdečih opek grajene stavbe, ozaljšane z umetelno izrezljanimi lesenimi elementi, široki trgi, množica templjev, stari kamniti vodnjaki, ozke ulice in pisani domačini prišleka kot sva midva povsem prevzamejo. Osrednji (stari) del mesta je zaprt za večji promet, turisti pa plačajo 1100 NPR vstopnine. Največ od »turistov« je prav gotovo plačal Bertolucci za snemanje filma Mali buda.

Bacala Durga na Trgu Durbar
Trg Durbar
Poceni prenočišče naju je samo poiskalo (oz. fantje iz recepcije), vreme se je počasi popravljalo, obetalo se nama je prijetno mestno raziskovanje. Durbar je osrednji trg, ki ga obkrožajo tako pomembni objekti kot so kraljeva palača z zlatimi vrati, narodna galerija ter več templjev. Če želite razumeti vso arhitekturno simboliko in ne obvladate hindujskih štorij, si lahko najamete katerega od vodičev, ki se na ponujajo po mestu. Veliko izmed njih so ulični mulčki, ki jim gre po glavi vse prej kot zgodovina, zato previdno. 

Fotogenični domačini
Zlata vrata na vhodu v kraljevo palačo

Imela sva srečo, da sva na dan prihoda naletela na budistični praznik Panchadan. Pet mask, pet Pandava bratov s spremstvom hodi po mestu in nabira darove. Maske so nerodne in težke, tako da ljudje skriti pod njimi potrebujejo pomoč pri hoji. Vzdušje je veselo, bobni dajejo takt in vabijo množico na ulice. Ženske so napravljene v rdeče, moški pa so z izjemo pokrival ali rožic za ušesi klasično dolgočasni. Slediva domačinom in pristaneva na drugem največjem trgu, Taumadhi Tol-u, kateremu kraljuje 5-nadstropni tempelj boginje Sidi Lakšmi. Največja pagoda v Nepalu je polno zasedena z občinstvom, prav tako prostor pred templjem. Čaka se na sprevod mask, skupino glasbenikov in predstavo. Midva sva se zabavala z opazovanjem ljudi.

Pandava



Častilci
Občinstvo na Taumadhi Tol-u
Prevladovalo je prešerno razpoloženje

Naslednje dni sva se enostavno prepustila mestecu in se izgubljala po ulicah, najraje po stranskih. Veliko ljudi še živi kot v starih časih, vodo prinašajo iz vodnjakov, na dvorišču gojijo kure, na cesti pa sušijo koruzo. Okoli glavnih atrakcij je obilica trgovin s tipičnimi navarskimi izdelki: lončevina, leseni izrezljani izdelki, predmeti iz medenine in bakra. Mladi se dolgočasijo, kar nama je jasno povedal eden od grafitov: »I'm bored. No electricity again!« Elektrika je velika težava Napala. Zaradi pomanjkanja (oz. izvoza k sosedom) je dostopna samo po določenem urniku, ponavadi do sredine dopoldneva in nato spet po 9. uri zvečer. Bogatejši si privoščijo generatorje, ki pa so zaradi kurjenja nafte strup za zrak.
  
Lončarski trg
Trg Tachapal Tol

Dolgčas mularije gor ali dol, nama je bilo v mestu zelo všeč: ležerno vzdušje, prijazni ljudje, slastni momo cmočki, skoraj nič turistov in drugačno okolje kot sva ga videla do sedaj. Na strehi enega od kafičev sva nabirala barvo in upala, da se oblaki razkadijo ter se odpre pogled na Himalajo. Žal, monsun se še ni čisto poslovil. Okoli glavnih atrakcij je obilica trgovin s tipičnimi navarskimi izdelki: lončevina, leseni izrezljani izdelki, predmeti iz medenine in bakra. Ostala indo-nepalska tekstilna krama tudi ne manjka. 

Stranska ulica
Spet samo ženske delajo....
"Mali Buda" riše Thanko

Da si malo pretegneva noge, sva se odločila še za kratek pohod do templja Changu Narayan, uro in pol oddaljenega iz Bhaktapurja. Pot vodi po vaški cesti, med polji in grički. Pokrajina izgleda nekako tako, kot če bi na Dolenjskem začeli namesto trte gojiti riž. Tempelj je najstarejše Višnuju posvečeno svetišče v katmandujski dolini in datira nazaj v 5. st. Večji del današnje zgradbe je nastalo v 18. st., velja pa za eno najlepših svetišč v Nepalu. Lepo ga vzdržujejo, izrezljane podobe na tramovih so sveže pobarvane, medenina zloščena. Razgled na dolino tudi ni slab. 

Changu Narayan
Vaška idila
Pogled na "smogasto" Katmandujsko dolino

Iz Bhaktapurja sva se za dva dni preselila na podeželje v Dhulikhel, miceno navarsko mestece, nekoč popularno na poti hipi karavane. Vonj konoplje je še prisoten, karavane in blišča pa že dolgo ni več. Nameravala sva narediti krajši teking mimo samostana v Namobbudhi do Panautija, pa nama jo je megla zagodla. Vreme še ni tisto pravo, pogled seže le do sosednjih hribov. Nastanila sva se pri družini na robu vasi, se sprehodila do mesta ter lenarila na travniku, s knjigo v roki in obkrožena s kozami. Samo še žganjci in kislo mleko so manjkali.

Pogled z balkona
Dhulikhel "kombinira" staro in novo

Spet naju kliče administracija v Katmanduju, potem pa se končno obrneva na zahod, proti Pokhari in Anapurni. Ampak lepo počasi.