sreda, 8. januar 2014

Skok na Šrilanko: Colombo, Anuradhapura, Kandy



Za sladki konec najinega celoletnega potepanja sva izbrala indijsko sosedo Šrilanko, nekdanji Cejlon, ki najbolj slovi po čaju in Tamilskih tigrih. V dobrih treh tednih si nameravava ogledati glavne znamenitosti centralnega dela in južne obale, kjer je trenutno ugodno vreme. Bolj pustolovski sever in vzhodna obala bosta še nekaj mesecev pod vplivom monsuna, zato prideta na vrsto za kak poletni dopust.

Glavna plaža v Kolombu
Še en dodatek v zbirko nenavadnih spomenikov
Staro in novo si stoji nasproti

Na Silvestrovo sva pristala v prestolnici Colombo. Pričakovala sva variacijo na indijsko temo, vendar hitro ugotovila, kako se motiva. Bogata zgodovina je poskrbela za neverjeten etnični mix ljudi, kjer se mešajo Indija, JV Azija, potomci arabskih trgovcev, evropskih kolonizatorjev in pripeljanih črnskih sužnjev. Nedolgo po koncu krvavega konflikta med Tamilskimi tigri in vladno (Sinhala) stranjo se zdi, da država cveti, se obnavlja in razvija vse mogoče biznise. Colombo poka od novih nobel hotelov in nakupovalnih avenij. Ulice so presenetljivo čiste, promet pa za azijske razmere čisto znosen. Po mestu švigajo mestni avtobusi, novi avtomobili in seveda rikše. Ni čudno, da sva morala za skromno sobo v hostlu odšteti 40 USD. Sam Colombo ne ponuja vznemirljivih znamenitosti, trenutno se želi pozicionirati kot nakupovalna destinacija. Vzela sva si popoldan za obisk starega dela mesta imenovanega »Fort area«. Ogledala sva si (od zunaj) predsedniško palačo, nacionalno banko in stare kolonialne stavbe v katerih so nekdaj kraljevali Angleži. Območje je močno zastraženo, tako da so naju vojaki hitro spodili stran. Bolj prijazni so bili na zelenjavni tržnici, vmes sva prečkala ulico kjer je skladiščena najbrž vsa čebula pridelana na Šrilanki in uživala v vrvežu prednovoletne nakupovalne mrzlice. Na koncu sva se sprehodila ob obali ter opazovala množico sprehajalcev in kopalcev.


Model na tržnici
Prekladanje čebule zna biti seksi
Nakup alkohola je posebna dogodivščina
Sprehajalci

Silvestrovo v Colombu ni ravno nepozaben dogodek. Ob pomanjkanju ustreznih »prizorišč« za pričakanje novega leta sva se odločila da bova polnoč pričakala kar v najinem hostlu v družbi razposajene lokalne mularije. Povabili so naju na ogled ognjemeta, a so bili tako nerodni pri sprožanju raket, da je sprva smešna situacija postala zelo nevarna. Fantje so skoraj pokosili skupino sosedov in zažgali par bližnjih hiš. Umaknila sva se na varno in nekaj po polnoči že sladko spala. Zadrževanje v dragem Colombu nama ni kaj preveč dišalo, zato sva se prvi dan novega leta odpravila  proti Anuradhapuri.


Mesto, kjer je bil zgrajen prvi šrilanški tempelj
A vidite slone?
 
Anuradhapura je postala prestolnica Šrilanke l. 380 p.n.š.. Kralji so se menjavali, pojavil se je budizem in mesto je vse bolj cvetelo. Obdobje blagostanja je prekinila invazija z južne Indije, vendar ne za dolgo, saj so si jo Šrilančani kmalu priborili nazaj. Najmočnejši pečat je mestu dal kralj Dutugemunu s svojim gradbenih projektom. Med leti 161 in 137 p.n.š. je dal zgraditi nekaj najbolj impresivnih mestnih zgradb. Tudi drugi vladarji so prispevali v mestni mozaik, a usoda Anuradhapure je postajala vse bolj negotova. Napadi z juga Indije so se vrstili drug za drugim, prestolnica pa se je počasi preselila v Polonnaruwo. 

Silak
Buda nirvanira

V modernih časih se je v Anuradhapuro vrnilo nekaj stare slave s tem ko se je mesto uvrstilo na seznam UNESCA in postalo eno glavnih turističnih znamenitosti. Na ogled so ostanki starih palač, bazenov, templjev in samostanov. Nekaj pagod je povsem prenovljenih in v aktivni rabi predanih budistov. Območje s spomeniki je razmeroma veliko in če si želite temeljitega ogleda, potrebujete vsaj 2 dneva. Žal je stvar taka, da je dnevna vstopnina precej visoka – 25 USD, tako da večina ljudi skuša videti čim več v enem zamahu. Midva nisva bila nobena izjema. Stvar je šla celo tako daleč, da so se lokalni vodiči oz. prevozniki domenili z varnostno službo in tako ponujajo »švercanje« za nekaj nižjo ceno (vključno s prevozom z rikšo). Če niste za to, si lahko najamete kolo in se sami vozite naokoli (seveda z uradno karto). Po pravici povedano, nad Anuradhapuro nisva bila impresionirana in sva jo doživljala bolj kot prijeten park. Ohranjenih objektov je zelo malo ali pa so prenovljeni do nerazpoznavnosti. Še najbolj zanimivi so bili t.i. moonstone-i, bogato okrašeni polkrožni kamni, postavljeni pred vhode v stavbo ali pred stopnišča. Gre za povsem šrilanško arhitekturno posebnost, ki predstavlja krog samsare (življenja in smrti) v budizmu. S prenočiščem sva imela čisto srečo, saj naju je med (že obupanim) iskanjem poceni sobe (cene drugače skačejo v nebo) ustavil stric z imenom Berlin in nama ponudil svoj homestay. Res je bilo povsem domače, s pravo hrano, vrtom, 3 psi, 2 otrokoma, vevericami in mačkami. Smo se kar zabavali.


Kraljevi vrtovi
Vernica
"Moonstone"

Iz Anuradhapure sva krenila v Kandy, drugo največje mesto današnje Šrilanke in zadnja prestolnica starih kraljev. Leži sredi hribčkov posejanih s čajem, z ene strani obdan z umetnim jezerom. Slovi po templju Sri Dalada Maligawa, ki hrani slavni Budin zob in je zato eden najbolj svetih budističnih krajev na svetu. Stare angleške vile, zelena okolica in romantično jezero privabljajo tako domače kot tuje turiste. Zveni vabljivo, ampak v resnici ni veliko za početi. V oblaku izpušnih plinov s ceste sva se prehodila ob jezeru, prekrižarila nekaj mestnih ulic in ugotovila, da ne moreva dobiti ne lokalne hrane, ne avtentičnih spominkov. Fast food restavracije in plastične igrače so najbolj priljubljena roba v mestu. Malce sva se potolažila s pobegom v muzej čaja, ki se skriva v opuščeni tovarni 4 km ven iz mesta. Spet sva imela srečo s prenočiščem, noro staro angleško vilo, kjer je vsaka soba muzejska zbirka zase. Na vrtu sva srebala čaj, prinešen na starem srebrnem pladnju in se igrala z domačim psom. Lastnik hotela je preminil pred kratkim v svojem 94. letu, zato je bilo vzdušje bolj komorno. Žal sva zamudila njegove legendarne zajtrke, kjer se je rad na dolgo in široko pomenkoval s svojimi gosti.


Ko se čas ustavi
Tempelj, kjer hranijo budin zob
Oblačni pogled na jezero

Dovolj imava zgodovine, templjev in podobne »navlake«, sedaj naju čaka čisto pravo tropsko gorovje, kjer si bova pretegnila noge.