petek, 5. julij 2013

Malezijska hrana

Malezija je mali gurmanski raj. S prepletom kuhinj množice etničnih skupin, je nastala kombinacija za prste obliznit. Izbira je ogromna in ni ga junaka, ki bi si dovolil kakšno pripombo na račun prehranjevanja v Maleziji. Ker sva se potepala le po polotoku (za Borneo ni bilo časa), bova poizkusila opisati le hrano tega predela. Glavne tri kuhinje so t.i. malajska (močan indonezijski vpliv, indijska in kitajska kuhinja, sicer pa ima vsaka regija, če ne že kar mesto, povsem svoje nianse ter specialitete.

Melaka street food

Dan se začne relativno pozno za azijske standarde, kar pomeni da se na zajtrk odpravite šele okoli 8. ure. Najbolj zasedene so indijske restavracije, kjer si za zajtrk lahko izberete različne canai rotije ("palačinka" z nadevom ali brez, lepo zapečena na maslu), murtabak (zelo podobno pita bureku, različni nadevi) ali celo dose (še ena vrsta ogromne tanke "palačinke"). Nepogrešljiv dodatek so omakice v katere pomakate manjše kose prej naštetih jedi. Z jedilnim priborom se smešijo samo turisti, če ste pravi jedec, potem uporabljajte roke. Če ste malo bolj pozni, lahko dobite tudi malajski zajtrk, riž z mesom ali zelenjavo (nasi goreng, nasi lemak - riž kuhan na sopari s kokosovim mlekom...) ali rezance (večinoma mee goreng). Pijeta se kava ali čaj.

Roti canai

Tekom dneva se odpre cela galaksija hrane, tako ulične kot tiste v restavracijah. Tudi v Maleziji se je dobro pozanimati ali gre za dnevno ali večerno restavracijo, da ne boste z dolgim nosom stali pred zaprtimi vrati kot midva. Pravi čas za kosilo je med 11. in 15. uro, večerja pa je bolj pozna, prava akcija se začne šele po 19. uri in traja pozno v noč.

Juha s svinjino, tofu in ocvrtki
Ulična kuhinja

Glavne zvezde malajske hrane za kosilo ali večerjo so ayam goreng (ocvrt piščanec), ikan bakar (riba na žaru z rahlo pekočo omako), ayam percik (piščanec na žaru s t.i. percik omako), rendang (začinjen curry ali pa kar golaž z govedino, piščancem ali jagnetino), nasi kandar ( bife - riž z dodatki po lastni izbiri, bodisi curry-em, zelenjavo, jajcem), satay (marinirani ražnjiči vseh vrst), laksa (bogata juha z rezanci na 101 način), mee rebus (originalno z Jave, tanki nudli v omaki bazirani na sladkem krompirju) in še in še. 

Satay štacijon
Ribica s čilijem in okro

Kitajsko obarvane jedi so char kway teow (glej Penang), bakkwa (svinjina na žaru), bak kut teh (juha s svinjino), curry mee (še ena od bogatih juh z rezanci), rojak (sadna solata z dodatkom omake ali paste iz rakcev), pečena raca, wonton cmočki...

Kitajska "župa" z vsem mogočim

Mimo Kitajske je letela tudi odlična "Nyonya" kuhinja, ki je še najbolje prezentirana v Melaki. Asam in nyonya laksa (okusna gosta juha z debelimi rezanci in bogata z dodatki), kerabu bee hoon (začinjena solata s tankimi rezanci), ayam pongteh (piščanec & krompir v omaki)...

Asam laksa in nyonya laksa

Indijske restavracije so za vsakim vogalom, vendar je hrana malce prilagojena. Vegetarijanskih jedi skoraj ni (muslimanska kuhinja), curry-i pa so pod močnim malezijskim vplivom (manj aromatični in manj pekoči). Indijske korenine ima npr. popularen curry iz ribjih glav. Indijske restavracije so ponavadi najcenejša opcija, kjer se za 1-2 EUR lepo najeste. Urška je presrečna končno našla pravi jogurt, ki ga je sicer v JV Aziji nemogoče dobiti.

Sladice sva sprva pridno probavala, ampak kmalu obupala, ker nama azijski okus enostavno ne sede. Najbolj slaven cendol (nariban led s sladkim prelivom, fižolčki in želejčki) je zanimiv, ampak se hitro spremeni v župo umetnega okusa. Piškoti, zelo obetavni na pogled, so ponavadi polnjeni z brezokusno maso, bazirano na sladkem krompirju, fižolu, ipd. Slaščičarne ponujajo puhaste biskvitne tortice, sirove tortice ali pa želeje strupenih barv. Spet pomanjkanje polnega okusa na celi črti. Ša najbolj so nama bile všeč ananasove tortice v Melaki (krhko testo in neke vrste ananasova pasta kot polnilo) in mangov puding v KL-ju (presenetljivo poln okus po mangu).

Cendol

Na obali in otokih, natančneje na vzhodu polotoka, je krasna izbira morske hrane. Midva sva orgazmirala ob ribah v različnih curry omakah, školjkah s čilijem in medeno omako, ribo pečeno na maslu s česnom... Toliko dobrega, pa tako malo časa. Sva si pa zato nakupila kuharskih knjig (žal na voljo samo v malezijskem jeziku), tako da naju doma čaka najprej prevajanje, potem pa zabava za kuhinjskim pultom.

File ribe s česnom in masleno omako
Riba z ingverjem, čilijem, čebulo in še čim

In za konec še nekaj pomoči za eksperimente doma:

http://rasamalaysia.com/  (zelo znana stran, tudi za ostalo azijsko hrano, poudarek na kitajskih variantah)

Pa dober tek!