nedelja, 16. junij 2013

Lahko noč Vietnam

Iskreno povedano, od Vietnama nisva pričakovala veliko, saj sva od popotnikov, ki sva jih srečevala, slišala več negativnih kot pozitivnih reči. Še zdaleč ni tako hudo. Obdržala sva pozitiven odnos do vsega okoli sebe in se imela prav fino.

"Uncle Bo" - Ho Chi Minh
Lampijončki so povsod

Vietnam je velika, bogata in gosto poseljena dežela, ki se s svetlobno hitrostjo vzpenja po lestvici razvoja. Razvoj ima svojo ceno. Gradbeni bum je pometel z vsemi ostanki tradicionalne arhitekture in jo nadomestil z "modernimi" betonskimi kreaturami, ki se drenjajo za svoj košček obcestnega prostora. Če lahko iz kuhinje stopiš direktno na cesto, si glavni car. Za dodatek še malo strupene barve, velik svetlobni napis in uspeh posla je zagotovljen, so nama razložili domačini. Gradbeni bum ima še pozitivno plat. Večina turistične infrastrukture, hotelov je novih in dobro opremljenih, zaradi česar sva se v Vietnamu kar malo razvadila. 

Urbanistični kriminal

Ljudje so posebni, različni od pokrajine do pokrajine, navzven trdi in odločni ter dajejo vtis, da tujcev ne marajo kaj preveč. Glede na vso težko zgodovino jim tega res ni za zameriti. Pomaga par vietnamskih besed, ampak ne pričakujte izmenjave naj vicev ali lahkotnega klepeta. Na trenutke sva se počutila celo fizično ogrožena, saj je osebni prostor enak ničli. V avtobusu se ti ljudje usedejo na ramo, se naslanjajo na tvoje noge, te skušajo odriniti kjer koli se da. Na koncu nama ni preostalo drugega, da sva napela mišice in vračala milo za drago. Vietnamci niso nič kaj bolj prijazni niti med sabo. Narečje takoj ocenijo in ponavadi se prišlekom z juga zato na severu ne godi najbolje. Po mnenju severnjakov so južnaki še vedno izdajalci, lenuhi in podobne pošasti. Najbolj prijazne in odprte ljudi sva srečala v Centralnem Višavju. Nihče nama ni poskušal zaračunati dvojnih cen, iskreno smo klepetali in deležna sva bila veliko prijaznih nasmehov. Hribovci so zakon.

Ninja - punce nosijo maske zaradi sonca
Boli me k....
Nočna tržnica - Hoi An
Mladoporočenca
 
Kot pri sosedih, komunizem ostaja samo še na papirju. Finančni uspeh je največja vrednota in to brez sramu priznajo. Vietnamci so strašno motivirani v lovu za dolarji. Socialne ugodnosti so na voljo le družinam zaslužnih politikov ali vojnih veteranov. Javne šole, zdravstvo, vse se dodatno plačuje. Ni jih malo, ki delajo več služb hkrati in ni malo tistih, kateri vidijo v turistih lahek zaslužek. Previdnost in pogajanje so v Vietnamu nuja za tujega obiskovalca. Domačini, tudi stare tete na tržnici, se znajo glasno razkuriti, če jih postaviš na laž, ampak na koncu skoraj vedno popustijo. Goreča želja srednje generacije je zagotoviti otrokom čim boljšo izobrazbo, če ne v tujini pa vsaj v domačih privatnih šolah. Prav šokirana sva bila, ko so mulčki izjavljali, da bodo šli oni pa na Cambridge ali pa Oxford. Mladina je takšna kot drugod po svetu, na telefončkih, modno okranclana od nog do glave in non stop na Facebooku. Bodo znali ceniti trud staršev? Kar Američanom ni uspelo z večletnim bombardiranjem, jim je uspelo s pomočjo kabelske televizije...

Mlado vs. staro

Nekaj besed še o hrani. Kuhinja se krajevno zelo razlikuje. Najbolj popularna je »Pho«, močna juha z rezanci, mesom in dodatki. Variacij je nešteto, prav tako je nešteto variacij samo z rezanci. Palačinke »Banh xeo« in pomladanski zvitki so odlična predjed. Mesa je veliko, zelo radi imajo tudi drobovino. Včasih je bolje, da ne sprašuješ preveč kaj ješ. Divjačino (sicer ilegalno ulovljena) je možno poizkusiti na Višavju, ribe in morski sadeži pa so na voljo skoraj povsod. Kar nekajkrat sva se mastila s polži, školjkami in odličnimi ribami. In da ne pozabiva kave. Ta nama je bila res všeč, polnega okusa, močna in z rahlim priokusom čokolade. 

Nudli...
Vsa možna drobovina - naj vam tekne...

Promet in nešteti motorčki so nama parali živce. Pravil nobeden ne spoštuje, vozijo se vseprek, samo naprej in čim hitreje. Lahko bi skoraj rekla, da so simbol vietnamske družbe, hiteče, brezbrižne drug do drugega in usmerjene v en sam cilj. Vietnamu želiva vse najboljše, naj se razvija, ampak naj se tudi malce ustavi in razmisli, kam si želi. Lahko noč Vietnam.

Ko pomisliva na Vietnam je prva asociacija skuter