nedelja, 3. februar 2013

Sukhotai

Iz parka Khao Yai sva imela plan, da se obrneva ponovno proti severu, natančneje proti mestu Sukhotai, še eni od nekdanjih prestolnic Tajske. Upala sva na direktno avtobusno povezavo, vendar sva na koncu morala pristati na vračanje z vlakom do Ayutthaye in potem naprej do Phitsanulok-a, kjer bi lahko dobila bus do Sukhotai-a. Tajske železnice naju tudi tokrat niso presenetile s točnostjo. Vlaki so sicer relativno udobni, zamude pa so precejšnje, tako da se je najina pot iz predvidenih petih ur podaljšala na skoraj deset ur. Phitsanulok je bil tako končna dnevna postaja. Mesto sicer ni ravno turistično, se je pa izkazalo s kulinarično ponudbo (njami night market) in prijaznimi nevsiljivimi ljudmi. No, imajo precej pomembno budistično svetišče z edinstvenim kipom bude (to trdi skoraj vsako mesto na Tajskem) in edinstvenim sejmom okoli njega. Ja, vera je povsod biznis.

Udobje na vlaku
Riž, riž in še riž
Zlati lističi za zlate želje
Buda, kupi mi avto ali pa vsaj skuter

Po nočitvi v Phitsanulok-u naju je čakala pot v Sukhotai, k sreči prijetno kratka. Sukhotai je prijetno mestece, v katerem bi se dalo ostati dalj časa. Cene hrane in namestitve so bile najnižje do sedaj (8 EUR za sobo na noč in 0,5 EUR za obrok na nočni tržnici), ljudje pa dostopni in prijazni. Končno sva se pravilno naučila nekaj uporabnih tajskih besed.

Sukhotai se deli na novo in staro mesto, v slednjem je tudi veliki zgodovinski park - kompleks ostankov starega kraljestva. Park se razprostira na nekaj kvadratnh kilometrih in je idealen za odkrivanje s kolesom. Ker sva v fazi nabiranja kondicije (čisto po slovensko), sva se parka lotila peš. Malo so naju sicer čudno gledali, ampak nama je bilo luštno. Zahodni del parka zavije že malo na podeželje, prav med njive in kolibe, tako da je bila izkušnja še toliko boljša.

Sukhotai veduta
Pa ne spet v šolo!
Urška vs Buda
Romantika v parku (še sonce manjka)
Detajl
Wat Mahathat - osrednji del kompleksa
Zasluženi Chang (pivo) po napornem dnevu

Polna dobre energije in pričakovanja zaradi pozitivnih pričevanj popotnikov, se odpravljava naprej proti severu v Chang Mai.