sreda, 15. januar 2014

Vesolje indijske kuhinje 4 - dobrote južne Indije

Kuhinja juga Indije že na daleč diši po začimbah, morju, kokosu in tropskem sadju. Okusi so močnejši kot na severu in "spicy" raven je višja. Če boste na severu za riž plačevali celo premoženje, bo na jugu (kjer se ga največ pridela) poceni in povsem nepogrešljiv pri obrokih. Lahko se končno najeste živalic iz morskih globin kot so ribe (dobijo se male in velike ribe, od navadnega snapperja, do tune, mečarice ali barakude), lignji, školjke ali orjaške kozice. Malce sva bila razočarana nad ribami z žara ali tandoorija, ki so bile z redkimi izjemami (npr. turistična Varkala) prežgane in presušene do konca. Zajtrki so kraljevski, snacki pa mastni in slastni. 

Ribe & Co.

Dosa
Dosa je najbolj slavna indijska "palačinka" in pravi južnoindijski izvozni artikel (kar pomeni, da jo dobite tudi drugod po Indiji). Ravno prav krhka, tanka in spečena na gheeju, z omakicami, takšna, da se ji ni moč upreti. Narejena je iz mešanice riža in urad dal-a (vrsta leče), ki se vsak zase namočita za nekaj ur, nato pa zmeljeta. Zmleti sestavini se zmešata v testo, ki se pusti čez noč da fermentira. Doda se malo soli in testo je pripravljeno za še tako tanko doso.


Dosa št. 1

Masala Dosa
Kadar je na meniju Masala Dosa, potem se lahko veselite še boljše, bogato polnjene Dose. Polnilo je ponavadi narejeno iz krompirja. Če bi radi poizkusili doma, gre takole:


Skuhate 1/2 kg krompirja in ga rahlo zmečkate. Na olju prepražite 1 žličko gorčičnih semen (da začno pokati), nato dodate ščepec asafetide in 2 žlički chana dal-a (gre za tip oluščene in razpolovljene čičerike). Ko se dal zlato obarva je na vrsti dodajanje 2 na tanko narezanih čebul (srednje velikosti), 2 nasekljanih zelenih čilijev, ca. 2 cm nasekljane korenine ingverja in nekaj svežih curry listov (to bo treba v slovenski verziji kar izpustiti, ker jih ne boste dobili). Počasi pražite nekaj minut, da čebula postekleni (ne sme postati rjava), nato pa dodate še 1/4 žličke kurkume in sol po okusu. Polnilo je nared, samo še doso morate speči, jo napolniti in imate masala doso.

Masala Dosa

Zgoraj omenjen masala krompir je zelo okusen in ga lahko pripravite tudi za kakšno drugo priliko, z malo sambar omake, je povsem solidna vegi samostojna jed.

Uttapam
Še ena riževa palačinka, tokrat bolj debela in posuta z vsem mogočim, od čebule, mešane zelenjave, do kokosa. Sestavine za testo so enake kot pri dosi, riž in urad dal. Zraven se je sambal in nepogrešljivi chutney. Midva sva zraven v usta še pridno dodajala navadni jogurt.

Upma
Upma je po naše in po domače povedano zdrob, lahko je sladka ali spicy, priljubljena za zajtrk kot tudi za lahko večerjo ali snack nekje vmes. Narejena je ponavadi iz suho pražene semoline (tip pšeničnega zdroba, precej v rabi tudi v Italiji), z dodatkom dhala (leče), čebule, ingverja in začimb. Variant je veliko, kadar se obrača na sladko stran, se ji poleg sladkorja doda suho sadje, oreščki, kokos... Za igrat torej.

Zelenjavna Upma

Puttu 
"Ja kaj pa je to?" je bila moja prva reakcija na debelo "rolo" riža na prinesenem krožniku. Gre za na sopari kuhano jed, ki se ponavadi postreže za zajtrk skupaj s sambal omako, kakšnim zelenjavnim curry-em ali pa s sladko banana-prilogo. Grobo mleti riž (včasih kar cel) ali katero od žit se z vmesnimi plastmi naribanega kokosa naloži v valjaste modelčke skuha. Okus ni nič kaj posebnega, omakice so nujno potrebne, da puttu spravite po grlu.

Idli
Po obliki male bele tortice, Idliji so na sopari kuhani kupčki mase, ki je enaka tisti za doso. Stručkoti sicer pravijo, da se masa za idli fermentira manj časa kot za doso. Zelo popularni po vsej južni Indiji, konzumirani pa s sambalom in chutney-i.

Idli

Fish Curry
Da se ne bomo vrteli samo okoli zajtrkov, morava omeniti še nekaj močnejšega, mesnega in morskega. V Kerali lahko poizkusite enega od odličnih fish curry-ev. Nekateri so kremasti, na kokosovi osnovi, drugi bolj "paradajzasti", tretji fino zažigajo brbončice... Uporabite ribo s čvrstim mesom!

Recept za pokušino: Kerala style fish curry

2 komentarja:

  1. Curry listi :)) http://www.hisazacimb.si/index.php?main_page=product_info&products_id=293

    OdgovoriIzbriši
  2. Za prvo silo gre, ker sveži so nekaj čisto drugega. Bomo probali kaj posadit doma :)

    OdgovoriIzbriši